Sözleşme iki tarafın karşılıklı olarak belirli bir konuda iradelerinin uyuşmasıdır. Sözleşme iki tarafa haklar verdiği gibi borçlarda yükler. Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında anlaşmışlarsa ikincil yani tali noktalarda anlaşmamış olsalar da sözleşme kurulmuş olur.
Sözleşmenin geçerliliği; kural olarak herhangi bir şekil şartına bağlı değildir. Ancak bazı sözleşmeler kanunda şekil şartına bağlanmış olabilir. Yani geçerliliği yazılı şekle veya resmi şekle(resmi memur önünde yapılması) bağlanmış olabilir.
Örneğin kira sözleşmesinin sözlü olarak yapılması geçerliliğini etkilenmezken gayrimenkul satımı sözlü anlaşmayla geçerlilik kazanmaz. Tapu dairesinde tapu memuru önünde devredilmesi ile geçerlilik kazanır.
Her konuda yazılı olarak sözleşme yapmak her zaman daha doğrudur. Çünkü yazılı yapılması ilerde itilafa düşülmesini engelleyeceği gibi ispat açısından da daha garantidir. Unutulmamalıdır ki söz uçar yazı kalır..
Sözleşmeler süresiz yapılabileceği gibi süreli olarak da yapılabilir. Süreli yapmak daha iyi bir seçim olacaktır.
Sözleşmeye her türlü şart ve yükümlülük koyulabilir. Ancak bu şart ve yükümlülüklerin kanuna ve ahlaka aykırı olamaması ve konusunun imkansız olmaması gerekir
Hiçbir sözleşme veya belge okunmaksızın imzalanmamalıdır. İmzalandıktan sonra okumamıştım bilmiyordum deme şansı ortadan kalkacaktır. Ve hak iddia edilemeyecektir. Sözleşme metninde tarafların T.C numaraları, adresleri, iletişim numaraları mutlaka bulunmalıdır. Kişi kendini vekil ile temsil ettiriyor ise mutlaka vekaletnameyi görmek ve yetkili olup olmadığını tespit etmek gerekir. Görme engellilerin imzaları onları bağlamaz. Bağlı olabilmesi için imzanın iki tanık önünde atılmış olması gerekir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015