Siz alacaklı olarak borçlunun borcu ödememesinden dolayı mağdur olup, devlet zoruyla ödemesi yoluna başvurabilirsiniz. Borçluya karşı devletin gücü ise, borcundan dolayı borçlu hakkında icra takibi başlatmanızı sağlamaktır. Siz ben uğraşamam derseniz Bekilli icra avukatına sizi temsil etmesi için vekâlet vermeniz yeterli olacaktır.
Başlattığınız icra takibi, ilamsız icra ise, ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmesinden sonra ona da cevap hakkı tanınarak, tebliğ tarihinden itiraz Yedi(7) gün içerisinde tebligatı gönderen icra dairesine gelip, ödeme yapmasını ya da borca bir itirazı var ise, beyanda bulunmasını yani kısaca takibin kesinleşmesinin önlenmesi için süre verilmektedir. Bu süre içerisinde borçlu gelip, benim borcum yoktur veya ben borca itiraz ettim der ise, takip durur.
Eğer siz ben haklıyım, bana borcu vardır der iseniz ve elinizde size borcu olduğunu ispat edebilecek kanıtlar mevcut ise, itirazın kaldırılması için icra hukuk mahkemesine İcra İflas Kanununda size tanınan süre içerisinde itirazın kaldırılması davası açmanız gerekecektir. Bu davayı açtığınızda hâkim, sizi haklı bulup davayı kabul ederse, borçluyu da sizi boşuna oyalayıp, adaleti yanıltmaya kalktığı için dava değerine göre değişen miktarda %40 orana kadar icra inkâr tazminatına hükmeder. Bu tazminata hükmedilmesi için diğer bir şart ise borçlunun bilerek kötü niyetle borca itiraz ettiğine hâkimin kanaat getirmesi gerekmektedir.
Bir de işin diğer yüzüne bakarsak; hâkim borçluyu haklı görüp, evet o borcu ödemiş elinde belgeler var der ise, aynı şekilde sizde kötü niyetli olarak adaleti yanıltmaya kalktığınız için davanızı reddedip, sizin aleyhinize dava değerinin %40 oranında icra inkâr tazminatına hükmeder.
İcra takibi, usul bilgisi ister. Haklı olduğunuz halde haksız çıkıp icra inkâr tazminatı ödemek istemiyorsanız, Bekilli ilçesi’deki icra davaları için Bekilli ilçesi icra avukatlarını tercih edin.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015