Toplumumuzda, geçmişten bu güne, çıkan tartışmalar ve uyuşmazlıkları kontrol altına alan ve çözüm yoluna giden 3. Kişiler, her daim vardır. Bu üçüncü kişiler, arabuluculuk yapmaktadır. 22.06.2012 tarihli 6323 sayılı hukuk uyuşmazlıklarına çözüm olarak arabuluculuk kanunu ile adaleti sağlamak amacıyla hukuki nitelikte bir kurum kurulmuştur. Ağır bir seyir halinde devam eden davaların uyuşmazlıklarını çözerken, alternatif bir yöntem olarak Hukukta Uzlaşı ve Arabuluculuk yöntemi kullanılır. Bu tür bir çözüm yöntemi uygulanan diğer ülkelerdeki uyuşmazlık sorunlarını da düşünürsek, ülkemiz için arabuluculuğun bu yönlerde gelişebileceği söylenebilir.
Bu işlemleri gerçekleştirmek ve topluma yararlı olmak amacıyla görevlendirilen insanlar, bakanlıkça düzenlenen arabuluculuk siciline kayıtlı olan gerçek kişilerdir. Bu kişiler, bu işin uzmanlık eğitimini almış olan tarafsız ve bağımsız kişiler olarak görev yaparlar. İki taraf arasındaki uyuşmazlığın çözümüne yardımcı olan arabulucular, kendi tarafsız görüşlerinden sapmadan çeşitli taktikler geliştirerek sorunu çözerler. Gizlilik esastır ve arabuluculuk yapan kişi, açıklanması istenmeyen bilgileri ifşa ederse, 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Hukukta uzlaşı ve arabuluculuk yöntemi ile oluşan uyuşmazlıklara çözüm bulunur.
Uyuşmazlık yaşayan taraflar, sicile kayıtlı olmayan arabulucu olarak yardım alabilecek kişilerden yardım alamazlar. Alsalar dahi, bu kişi arabulucu ünvanına sahip değildir. Arabulucular, taraflardan avans isteyebilir. Yapılan masraflar ve ücret taraflara aittir. Hukukta uzlaşı ve arabuluculuk için sağlanan çalışma şartları da önemlidir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015