Hukuk çapında kullanılan ve suç anında oluşan bazı belirleyici işaretler vardır. Bu işaretler sizin suçlu ya da masum olup olmadığınızı kesinleştirir. Mahkemelerde bulunan hâkimler, oluşan işaretler nazarında size ceza vermektedir. Bu işaretler delil yerine geçer. Diğer adı da kanıttır. Hukuksal tanımı; bir davanın, en basit haliyle, mahkeme önüne gelen olayın, kanunda o olayla ilgili olarak gösterilen duruma uygun olup olmadığını belirleme işlemidir. Hukuki kanıt ve deliller olmadan, mahkeme suçlama yapamaz.
Mahkemelerin iki husus tespit etme yükümlülükleri vardır. Bunlar; maddi vakıalar(olaylar) ve hukuki sebeplerdir. Deliller güçlü dayanaklardır. Bir olayı çözüme kavuşturabilirler. Delillerle yapılan somut olayları soyut kanun hükümlerine uydurma işlemine de ispat denir. Hukuki kanıt ve delillerin ispat gücü ile hâkimler olayın nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi olur ve cezayı da ona göre belirler.
Herhangi bir hırsızlık anında, hırsızın eve girdiğinde bıraktığı bir parmak izi ya da kameraya alınmış görüntüleri, hırsızın hızlıca yakalanmasını sağlar. Çünkü bunlar sayesinde hırsız çabucak bulunabilmektedir. Emniyette bulunan parmak izi kayıtlarıyla tespit etmek güç değildir. Hırsız bulunduğunda inkâr etmesi olanaksızdır. Emniyetin elinde hukuki kanıt ve deliller olduğundan, hakkında soruşturma başlatır ve hemen arkasından bir tutukluluk kararıyla hapse atılabilir. Aynı şekilde bir katili de bıraktığı ipuçlarından yakalamak zor değildir. Deliller, her şeyi açığa çıkartır. Eldeki kanıtlar yardımıyla suçluyu hapise gönderebilirsiniz.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015