Öncelikle haksız fiil kavramını açıklamamız gerekirse; haksız fiil, kusurlu bir eylem ile başkasına zarar verme fiilidir. Hukukumuza göre de haksız bir fiil ile bir başkasına zarar veren kimse bu zararı gidermekle yükümlüdür. Yani, bir başka kişinin eylemi ile zarar gördüğünüzde maddi ve manevi zararlarınızı zararı veren şahıstan tazmin etmek hakkına sahipsiniz. Haksız fiil sorumluluğunun doğması için eylemi gerçekleştiren kişinin kusurlu olması gerekir. Buradan yola çıkacak olursak haksız fiil sebebiyle maddi manevi zararı tahsil etmek istiyorsak olayında 4 durumu taşıması gerekir:
Hukuka aykırı fiilden kastettiğimiz, bir harekette bulunma tarzında olabileceği gibi gerekli bir harekette bulunmama tarzında da olabilir. Bu hareketin hukuka aykırı olması ve kişinin kusurlu olarak bu hareketi gerçekleştirmesi gerekir. Örneğin; bir hastanedeki hastaya hemşirenin ilacı vermemesi sonucu hastanın zarar görmesi, A kişisinin B tarafından öldürülmesi sebebiyle A’nın kişilik hakkına verilen zarar… Bu örnekler çoğaltılabilir.
Fiilin işlenmesinde kişinin kusurlu olmasının da iyi incelenmiş olması gerekir. Hukuka aykırı fiile ilişkin iradesinin olması sebebiyle davranışının kınanan bir davranış olması gerekir.
Haksız fiil sebebiyle doğrudan zarar görenler ile haksız fiil sonucu birileri ölmüş ise ölenin desteğinden yoksun kalanların zararın giderilmesini isteme ve dava açma hakkı vardır. Sorumluluğa ait fiili iddia eden davacı iddiasını ispat etmek zorundadır.
Anlatmaya çalışmış olduğumuz gibi haksız fiil sebebiyle açılacak maddi manevi tazminat davaları teknik ve iyi incelenmesi gereken bir davalarıdır. Bu sebeple maddi manevi tazminat davası açmadan önce hukuki yardım alarak tazminat davalarında uzman bir avukattan bilgi almanız faydalı olacaktır. Bu konuda zararınızı gidermek isterken yeniden zarar gören siz olmayın.
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015
2 Kasım 2015