Genel kamu hukuku, kamu hukukunun bir dalıdır ve devlet olgusunu ve otoritesini, kaynak ve unsurlarını inceler. Devlet karşısındaki insanların hak ve özgürlüklerini de inceler. Çok teorik bir inceleme tekniği vardır. Bu teknikten yola çıkarak aynı zamanda devlet hukuku olarak da bilinmektedir. Genel kamu hukukunun, konuları ele alış tarzı yönünden anayasa hukukundan farklılık göstermektedir. Anayasa hukuku, somut belli bir devleti incelerken, genel kamu hukuku da insan hak ve hürriyetlerini belli bir ülke olmadan genel anlamda ele alır.
Genel kamu hukuku, devletle bütünleşir. Devlet olmadan kamu olmayacağından, bu dönemde devletin unsurları da yapılanmada büyük rol oynar. İki maddi ve iki siyasi olmak üzere dört unsuru bulunan devletin hukuki kişiliğe sahip olması için de iki önemli sonuç söz konusudur. Birincisi; devlet, sadece belirli bir dönemde yaşayan insan topluluğundan ibaret değildir, devamlılık arz eder. İkincisi; devlet, hukuki bir kişiliğe sahip olduğu için bununla birlikte hak ve ödevlere de sahiptir.
Genel Kamu Hukuku’nun diğer adı devletler hukuku olduğu ve ikisini birbirinden ayıramadığımız için bu kadar bahsettik. Tarih boyunca pek çok devlet kurulmuştur. Günümüze kadar olan devletlerde oluşan hukuk sistemi, insanların hak ve özgürlüklerini korumak ve altında yatan nedenleri incelemek için oluşturulmuştur. İki kişi konuşurken bile dile getirilen hukuk kelimesi hayatımızda yer etmiş bir kalıptır.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015