Bizim için önemli olan Türk Hukukundaki yasal mal rejimidir. Çünkü çoğunlukla taraflar mal rejimi sözleşmesiyle kanunda öngörülen yasal mal rejimlerinden birini seçmezler. Hal böyle olunca yasal mal rejimi olarak MK 202/1 uyarınca; edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar.
Yasal mal rejimi; ölüm, boşanma yahut evliliğin geçersiz olması nedeniyle iptali, hâkimin mal ayrılığına karar vermesi hallerinde sona erer. Bu durumlarda da edinilmiş mallara katılma durumu ortaya çıkacaktır. Bu durum oldukça önemli bir konudur.
Örneğin boşanma ile edinilmiş mallara katılma rejimi sona ersin. Bu durumda evlilik birliği içinde alınmış olan evde iki taraf için hak sahibi olma konusunda sıkıntılar çıkacaktır. Bunu çözüme kavuşturmak için şunların bilinmesi şarttır.
Kanunumuzda ki edinilmiş mallara katılma rejimi edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar. Yani kabaca anlatmak gerekirse öncelikle ayrım kadının malları ve kocanın malları olarak yapılmıştır. Daha sonra ise kadının edinilmiş malları ile kadının kişisel malları ve erkeğin edinilmiş malları ile erkeğin kişisel malları olmak üzere ayrım yapılır. Evlilik birliği içerisinde bir mal varlığı üzerinde hak iddia edebilmek için kişisel mallar ve edinilmiş mallar nelerdir iyi bilinmelidir.
Eşlerin Kanuni Edinilmiş Malları: Temel örnekleri kanunda sayılmıştır. Her eşin mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Eşlerin Kanuni Kişisel Malları:
Denizli’de boşanma avukatı ihtiyacınızda ve boşanmaya dair hukuki sorunlarınızda ANC Hukuk olarak vekillik etmekteyiz. İletişim sayfasından bizimle irtibata geçebilirsiniz.
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015
31 Ekim 2015