İşe iade kıdem ve fazla çalışmaya alacağına dair işçi davaları, geçerli bir neden bulunmadan veya sebep gösterilmeden yapılan fesihler sonucu işçilerin açtıkları davalardır. İşçinin sürekliliği ve istikrarlı çalışması bazı kanunların çıkmasıyla sağlanmaya çalışılmıştır. İşverenin bireysel ve toplu işçi çıkarması durumlarına sınırlama getirilmiş ve kurallara bağlanmıştır. İşe iade davası için gerekli olan koşullar; iş sözleşmesinin İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na tabi olması, İş Sözleşmesinin süresiz olması, İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi, İşçinin altı ay kıdeminin bulunması, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyeri olması, işveren vekili statüsünde olmamak veya benzeridir.
İşe iade kıdem ve fazla çalışmaya alacağına dair işçi davalarını açmak için de belirli bir süre mevcuttur. İş sözleşmesi feshedilen kişi, fesih edildiği bildirildikten sonra bir ay içerisinde işe iade davasını açmalıdır. İşçi için dava açma süresi, feshin tebliğ tarihinden itibaren başlar. Bu süre içinde dava açılmazsa, işçi, bu hakkını kaybetmiş sayılır ve hukuk mahkemesi önünde hakkını kullanamaz.
İşe iade kıdem ve fazla çalışmaya alacağına dair işçi davalarında, dava açma süresi fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir aydır ve bu bildirim yazılı şekilde yapılır. İşçi bu davayı açarken, yazacağı dilekçede, boş gezdiği zamanları göz önünde bulundurarak, en fazla dört aya kadar olan ücret kadar tazminat isteme hakkına sahiptir. İşvereninin işe başlatmaması halinde de bu tutar sekiz aya kadar çıkabilir.
16 Ağustos 2015
15 Ağustos 2015
12 Ağustos 2015
11 Ağustos 2015