Bilişim suçu en basit tanımı ile bilişim sistemlerine karşı işlenen; bilişim sistemlerine hukuka aykırı olarak girmek, orada kalmaya devam etmek, bilişim sisteminden izinsiz veri kopyalamak, sisteme erişimi engellemek veya çalışamaz hale getirmek olarak tanımlanabilir. Ancak bilinmelidir ki bilgisayarla işlenen her suç bilişim suçunu oluşturmaz. Bazı suçlar gerçek hayatta işlenebildiği gibi bilgisayar aracılığıyla da işlenebilmektedir. Örneğin; hakaret suçu yüze karşı işlenebileceği gibi bir web sitesi aracılığıyla ya da yazışma aracılığıyla işlenebilir. Hakaretin bilgisayar aracılığıyla işlenmesi bu suçu bilişim suçu yapmaz. Bu durumda fail hakaret suçundan cezalandırılacaktır.
En sık karşılaşılan bilişim suçları ise; banka ve kredi kartı bilgisini hukuka aykırı olarak ele geçirerek, haksız kazanç elde etme eylemidir. Sık karşılaşılan bir diğer suç; internet aracılığıyla banka hesaplarına ulaşılmasıdır. Web sitelerini “hack”lemek, virüs, trojan ve kötü amaçlı yazılım hazırlamak ve yaymak, başkalarına ait kullanıcı adı, şifre, parola gibi kişiye özel bilgileri ele geçirmek ve kullanmak da bilişim suçlarını oluşturmaktadır.
Bu tip bilişim suçlarıyla karşılaşıldığında yapılması gereken, bir vatandaş olarak öncelikle Cumhuriyet Başsavcılıklarına ya da kolluk kuvvetlerine durumu bildirmektir. Mağdur durumunda olan kişi elindeki tüm bilgi ve belgelerle birlikte savcılığa ya da kolluk kuvvetine şikayette bulunmalıdır.
Bazı katalog suçları için doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına da bildirimde bulunulabilir. 5651 sayılı yasa gereği belirlenen bu katalog suçlar şunlardır; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar. Bu suçlarda doğrudan TİB’e şikayet edilebilir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015