Avukatlık stajının başlatılabilmesi için öncelikle baro tarafından istenilen belgelerin baroya verilmesi gerekir. Bu belgeler baroya göre değişebilir. Ancak genel olarak diploma, fotoğraf, nüfus kayıt örneği, sağlık raporu, adli sicil belgesi, damga vergisi, erkekler için askerlik terhis yada askerlik durum belgesi istenir. Bu belgeler baroya verildikten sonra 15 günlük askı süresi beklenir. Bu sürenin sonunda dosyanız barodan alınarak adliyedeki staj komisyonuna teslim edilir. Stajın ilk 6 aylık adli kısmı bu şekilde başlar.
15 gün cumhuriyet başsavcılığında, asliye ceza mahkemesinde 15 gün, sulh ceza mahkemesinde 15 gün, ağır ceza mahkemesinde 30 gün, asliye hukuk mahkemesinde 15 gün, sulh hukuk mahkemesinde 15 gün, iş mahkemesinde 15 gün , aile mahkemesinde 15 gün , icra müdürlüklerinde 30 gün son 15 günüde bölge idare müdürlüklerinde yapılarak 6 aylık kısım tamamlanır.
Adli staj sırasında mahkemelerde ve dairelerde devam çizelgesi bulunur. Stajyer avukat bu çizelgeyi her gün imzalar.
Avukat yanı staj ise anlaşmış olduğu avukattan ilk 3 ay için bir muvafakatname son 6 ay içinde bir muvafakatname imzalatılarak baroya teslim edilir. Stajyer avukat yanında
Madde 26. (Değişik: 2/5/2001-4667/15 m.)
Stajyerler, avukat yanında staja başladıktan sonra, avukatın yazılı muvafakati ile ve onun gözetimi ve sorumluluğu altında, sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilirler.
Bu yetki, staj bitim belgesinin verilmesi veya staj listesinden silinme ile sona erer.
Maddesi çerçevesinde mesleği öğrenmeye çalışır.
Yanında staj yapılacak avukat; staj yapılan baro levhasına kayıtlı, meslekte en az 5 yıl kıdemli ve bağımsız büro sahibi olan avukat yanında yapılabilir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015