Bütün ulusların kendine göre ilişkilerini düzenleyen hukuk sistemleri vardır. Bu hukuk sistemi özeldir ve uluslar arası özel hukuku olarak geçer. Yani; bu da kişiler arası oluşan hukuk sorunlarında, bu sorunlara hangi devlet hukukunun uygulanacağını karara bağlamak için vardır. Hiçbir devlet ya da millet, kendi hukuku dışındaki diğer hukuk sistemlerini yok sayamaz. Yurt dışında yaşayan yabancılar açısından ele alırsak; kendi devletlerinde yaşamıyorlar fakat oradaki devlete bağlı yaşadıkları için oranın hukuku, onlar için de geçerli olmaktadır.
Aynı sorunu yaşayan birçok devlet de farklı hukuk sistemlerine sahiptir fakat özel hukuk deyince kişiler arasında ilişkileri düzenleyen bir sistem olduğunu varsayarsak; her milletin uluslar arası özel hukuku çerçevesinde her devlet birbirinin hukukunu destekler. Uluslar arası hukuk ve devletlerarası hukuk, kamu hukukunun bir dalıdır. Bir anlamda uluslar arası ilişkilerin hukuksal boyutunu incelemektedir.
Uluslar arası hukukun üç dalından biri olan uluslar arası özel hukuku, 16. Yüzyıldan günümüze kadar olan modern devletlerarası sistemin en iyi şekilde işleyişini düzenlemektedir. Sistemin ihtiyacı ne ise; uluslar arası sisteme o ihtiyacı sağlamaktadır. Bu konudaki mahkeme ve yasalar, farklı geliştirilmiş olabilir ancak bu durum iç hukukun belirlenmesine olanak sağlamaktadır. Vatandaşlık hukuku ve yabancılar hukuku gibi alt dallara da sahiptir ve bu dallar kamu hukukuyla yakından ilgilidir. Yabancılar da hukuki kişiliğe sahiptir ve onların hakları da korunmalıdır.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015