Ülkemizde günden güne patlak veren pek çok olay olmaktadır. Bunlardan birçoğu cinayet, birçoğu kavga halinde seyir etmektedir. Olaylar sırasında, olay yerinde bulunan herkes de şahit olarak dinlenir. Şahitler, daha çok savcılıkta yapılan sorgularda dinlenen kişilerdir. Olay yerinde gördüğü olaylara şahit olan kişiler, küçük ya da büyük dinlenebilir. 18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. Çocukların psikolojisi açısından bu durum sakıncalıdır. Bu yüzden, mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir.
Bir suç işleme durumunda ise 18 yaş altındaki kişiler, duruma göre hâkim karşısına çıkarılabilir. Cinayet işleyenler hariç, kısa süreliğine çocuk ıslahevlerine gönderilir sonra da salınırlar. Günümüzde, 18 yaş altı çocuklarda da cinayet olayları görülmektedir ve çocuklar, büyüklerini örnek aldıkları için, bilinçaltlarına da sanki cinayet işlemek güzelmiş gibi geçiyor ve merak etmeye başlıyorlar. Birçok cinayet dikkatsizlik ve kaza sonucu meydana gelse de buna zemin hazırlayan, yetişkinlerdir. Mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir. 18 yaş altı kişiler, çocuk olarak kabul edilmektedir. Akıl erginliği 18 yaşında başlar.
Çocuk psikolojisini düşünmek zorunda olan hâkimler, olağanüstü bir durum olmadan çocukların şahit olmasına izin veremezler. Şahitlik yapan çocuk ise, pedagog yardımıyla ev ortamında sorular sorulabilir. Mahkemede 18 yaş altı şahitliği, ergin olmayan çocuklarımızın akıl sağlığını da etkileyebileceğinden, şahitlik görevinin onlara kalması mümkün değildir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015