İnsanların olduğu kadar, işletmelerin de yasalarla belirlenmiş hakları vardı. Fikri ve sınaî haklar hukuku altında düzenlenen bu haklar, iki kısımda düzenlenmektedir. Fikri Mülkiyet hakları ve sınaî mülkiyet haklarıdır. 1951 yılında yürürlüğe giren ve ihtiyaca göre birçok kez değişikliğe uğrayan Fikir ve sanat Eserleri Kanunu’nda, Fikri Mülkiyet hakları düzenlenmektedir. Bu kanunla ilim, edebiyat, müzik, güzel sanatlar ve sinema eserleri koruma kapsamına alınmış ve eser sahibinin yaşadığı süre içinde ve ölümünden itibaren 70 yıl süre ile bu koruma devam etmektedir. Ülkemizde ayrıca Sınaî Mülkiyet Hakları da korunmaktadır. Fakat Gümrük birliği ile kabul edin Kanun Hükmünde Kararnameler ile korunmaktadır.
Fikri ve sınaî haklar hukuku aracılığıyla düzenlenen sınaî hakların korunduğu kanun hükmünde kararnameler; 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Markaların korunması hakkında Kanun Hükmünde Kararname, endüstriyel tasarımların korunması hakkında kanun hükmünde kararname vb.
Patent başvuruları incelemeli ve incelemesiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Patentin korunma süresi, incelemeli patentlerde, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl, incelemesiz patentlerde ise 7 yıldır. Markalar, ticaret ve hizmet markaları diye iki ana bölüme ayrılır. Marka başvuruları ülkeseldir. Türkiye’de marka başvuruları Türk Patent Enstitüsü himayesinde gerçekleşir. Başvurudan itibaren normal yapılan başvurularda 6-8 ay, hızlı başvurularda ise 1-2 ay içinde markalar ilana çıkartılmaktadır. Fikri ve sınaî haklar hukuku ile yapılan marka tescili 10 yıl süreli olarak koruma hakkı vermektedir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015