Tazminat, verilen zarar karşılığında ödenen paradır. Maddi tazminat ve manevi tazminat olarak ikiye ayrılır. Tazminat davaları açmak için, kasıtlı, ihmal sonucu ya da tedbirsizlik ile oluşan olaylar yer almalıdır. Ahlaka aykırı sonuç doğuran bir olay karşısında zarara uğrayan taraf, zarar verenden bu zararı karşılamasını isteyebilir. Bunun için karşılıklı anlaşma dışında, tazminat davası yoluna gidilebilmektedir. Bu dava, davalının yerleşim yeri ya da haksız fiilin gerçekleştiği yer mahkemesinde açılmaktadır. Dava açılması için bazı zamanaşımı süreleri de söz konusudur. Zarar gören taraf, zararı işleyen taraftan, zararı öğrendiği tarihten itibaren 1 yıllık süre içinde şikâyetçi olup dava açabilir. Zararın ortaya çıktığı günden itibaren de 10 yıl süresi vardır. Bütün bu şartlar Tazminat hukuku kapsamındadır.
Bu davanın oluşum aşaması nasıldır? Açılacak olan Tazminat davasını ilgilendiren herhangi bir ceza dosyası varsa, önce bu dosya mahkemeden istenir. Sonra gerekli deliller toplanır. Sırada tespit aşaması vardır. Yani ölenin ya da zarar gören geliri tespit edilir. Dava eden kişinin de gelir durumu araştırılır. Bilirkişinin görüşü alınarak dosya karara bağlanır. Tüm bunların oluşması Tazminat Hukuku sayesinde olmaktadır.
Tazminat hukuku çerçevesinde yapılan tazminat davaları sonucunda zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlü olacaktır. Zarar gören kişi, zararı meydana getiren eyleme razıysa ve zararın doğmasında ve artmasında etkili olmuşsa hakim, tazminatı indirebilir ya da tamamen kaldırabilir.
23 Mart 2017
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015