Erkek tarafının haksız olduğu ve evi terk etmesi sonucunda, kadının açtığı boşanma davasından sonra, kadın bir de nafaka davası açarak nafaka almaya hak kazanabilir. Ya da boşanma sırasında hakim nafaka alınmasına karar verebilir. Nafaka; kadının geçimini sağlamak için aldığı geçimlik aylıktır. Şahsa bağlı bir haktır. Miktarı, sözleşmeyle belirlenir, borcu ise ölümle sona erer. Erkek yaşadığı sürece eski karısına nafaka ödemek zorundadır. Nafaka davalarını açmak için özel yetkili bir mahkeme yoktur. Aile mahkemeleri görev yapabilir. Nafaka, dava dilekçesinin tarihinden itibaren geçerlidir. Daha öncesi istenemez. Boşanma ve ayrılık davaları sırasında hakim tarafından, kadın ve çocukların geçinebilmesi için belirlenen nafakaya tedbir nafakası denilmektedir. Hakim ister ilk duruşmadan önce, isterse de ilk duruşmada nafakanın bağlanması kararını verebilir.
Nafaka davalarında, kadın ve çocuklarına verilecek paranın miktarı nasıl belirlenir? Hakim bu miktarı belirlerken, o günün ekonomik ve sosyal durumlarını, çocukların yaşları ve okul durumlarını dikkate almakta ve makul oranda bir miktar belirlemektedir. Nafaka borcunun ödenmesinde bazı sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu yüzden ispat niteliğinde belgeler olmalıdır. Üzerinde açıkça yazması gerekir.
Ülkemizde açılan boşanma davaları sonucunda ödenen 3 çeşit nafaka vardır. Bunlar; çocuk için ödenen iştirak nafakası, boşanma sebebiyle yoksulluk yaşayacak olan eşe ödenmesi gereken yardım nafakası ve açılan nafaka davaları sonuçlanana kadar mahkeme tarafından belirlenen tedbir nafakasıdır.
23 Mart 2017
9 Mart 2016
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015