Boşanmak, evlilik birliğinin ikiye ayrılması yani, tarafların anlaşmazlık sonucu hukuksal yola başvurarak ayrılmalarını istemeleri anlamına gelmektedir. Çiftlerden biri ayrılık kararı verdiğinde diğer taraf boşanmak istemezse, bu durum çekişmeli boşanma, iki tarafta boşanma kararında mutahabıksa, bu da anlaşmalı boşanmaya girer ve tek celsede biter. Bir kadın, kocasından ayrı yaşamak istediğinde eve geri dönmesi için zorlanamaz. Eğer koca, karısının eve dönmesini istiyorsa da bunu mahkeme kanalıyla yapabilir yani eve dönmeyen kadına, kocası terk nedeniyle boşanma davaları açabilir.
Eğer koca, evi terk ederse, karısı ona hem boşanma hem de nafaka davası açabilir. Çünkü koca, evin reisidir ve evin geçimini sağlamak zorundadır. Bu yüzden kocaya karşı açılan dava sonucu, koca ayrıca bir de nafakaya tabi tutulur. Kadın, kocası tarafından zorla tecavüze uğradıysa, bu durum da hem cezai ve hem de boşanma davasına konu olma niteliğindedir. Çünkü bu durum şiddet içeriklidir ve kadın bu durumda açılan boşanma davaları sonucu, manevi tazminat bile alabilmektedir.
Ayrıca zina, cana kast, şiddet içeren muameleler, üç yıldan fazla eve gelmeme, akıl hastalığı, haysiyetsiz bir yaşam sürmek, birlikte yaşamın çekilmez bir hal alması gibi durumlar halinde de eşlerden biri, diğeri aleyhine boşanma davaları açabilir. Dava açan taraf, sebebi ne ise ona göre manevi tazminat bile alabilir ve çocuklar için de eğitimleri sona erene ve kız çocukları evlenene kadar nafaka ödenmesi gerekir.
23 Mart 2017
9 Mart 2016
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015