Aile, toplumun temel taşı olarak meydana gelen ve toplumun çekirdeğini oluşturan bir kavramdır. Hukuksal anlamda ise; evlilik birliğiyle birlikte oluşan ve nikâh akdiyle resmiyet kazanan bir birlikteliktir. Aile hukuku da, nikâhla birlikte oluşan aile bağları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Konuları arasında; nişanlanma, evliliğin meydana gelmesi, eşlerin karşılıklı hak ve yükümlülükleri, evliliğin ortadan kalkması, ana baba ve çocuklar arasındaki bağ, aile bireyleri arasındaki ilişkiler, savunmaya muhtaç kişilerle ilgili savunma tedbirleri vb. yer almaktadır.
Herkesin kendine göre bir özel hayatı vardır ve herkes bu konuda birbirine saygı göstermek zorundadır. Bu durum yasalarla da güvence altına alınmıştır. Öyle ki; aile hayatının gizliliği ve korunması konuları Anayasa’da da yer etmektedir. Aile Hukuku üç başlığa ayrılmaktadır. Evlilik, Hısımlık Akrabalık ve Evlilik içi ve evlilik dışı olan çocukların durumu vb.
Aile hukuku kapsamında, anne ve baba, çocuklarının mallarını yönetme hakkına sahip ve bununla da yükümlülerdir. Ayrıca bu kapsamda yer alan yapılardan biri de aile içi nafakadır. Evi yönetme yetkisi, kan veya kayın hısımlığı, işçilik, çıraklık vb. sebeplerle ya da koruma ve gözetme ilişkisi içinde ev halkı olarak bir arada yaşayanları kapsar. Aile hukuku ile ilgili Türk Medeni Kanununda ve özel yasalarda düzenlenen konularla ilgili uyuşmazlıklar aile mahkemelerinde görülür. Bu mahkemeler, aynı zamanda uzmanlık mahkemeleri olmaktadırlar.
9 Mart 2016
5 Kasım 2015
4 Kasım 2015
3 Kasım 2015