6100 sayılı yeni Hukuk Yargılama Yasasında dava türleri kapsamında eklenen “belirsiz alacak ve tespit davası” sayesinde trafik kazaları ve iş kazaları gibi başlangıçta zararın ve alacağın tespitinin yapılamadığı davalarda büyük kolaylık sağlamıştır. Simgesel bir değer bildirmek suretiyle dava açılarak dava sırasında toplanan deliller ve bilirkişi hesaplaması sonrası alacağın miktarı kesinleştikten sonra ıslah ve davalının kabulü aranmaksızın davanın değerini artırma imkanı vermiştir.
Genellikle trafik kazaları ve iş kazaları sonucunda bedensel zararlar yahut haksız ölümler meydana gelmektedir. Destekten yoksun kalanlar ve bedensel zarara uğrayanlar için açacakları davalarda miktar belirtmek hak kayıplarına yol açmaktadır. Şimdi ise belirsiz alacak davası açılarak, bilirkişi tespiti ile tazminat belirttikten sonra fazlaya ilişkin harç yatırılarak simgesel değer artırılarak hak kayıpları önlenmektedir. Zararı ve kapsamını öğrenme olgusu ancak yargılamanın devamı sonrasında gerçekleşecek, dava açıldıktan sonra kusur oranları tespit edilecek, tanıklar dinlenecek, kazanç araştırması yapılacak ve tüm kanıtlar toplandıktan sonra uzman bilirkişi tarafından tazminat hesaplanacaktır. Örneğin ceza mahkemesinde belirlenen kusur oranları ile bağlı kalınmayacak bu sebeple de tazminat miktarı değişecektir.
TRAFİK KAZASI VE İŞ KAZASI SONRASI MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİ
Görevli mahkememiz ölüm ve bedensel zararlar nedeniyle açılacak davalarda asliye hukuk mahkemeleridir. Trafik kazalarında sorumlular sürücüler ve sigorta şirketleridir. Zarar görenler ortaklaşa ve zincirleme sorumluluk kurallarına göre yalnız birine veyahut ikisine birden dava açabilirler. Bu davalar haksız fiile dayalı alacak davalarıdır. Ve davalar genel hükümler çerçevesinde Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılması gerekir. Yolcu taşıma sırasında doğan zararlarda Ticaret Mahkemesi; hekim ve hastane sorumluluklarında Asliye Hukuk Mahkemesi, iş kazalarında İş Mahkemeleri görevlidir.
Yetkili mahkememiz ise haksız fiilden doğan davalarda haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu ya da zarar görenin yerleşim yeridir.
Bu genel bilgiler davanın açılması sırasında büyük önem arz eder. Çünkü işi yetki ve görev itirazları ile uzatmaya çalışacak karşı taraf avukatları bulunur. Bu nedenle doğru ve yetkili yerde açmak en uygunudur.
TRAFİK KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASINDA DELİLLER
Ayrıca;
HEM İŞ KAZALARI HEM TRAFİK KAZALARINDAKİ ÖLÜMLÜ OLAYLARDA
Bu kanıtlar ile birlikte tanık anlatımları sonrası dosya bilirkişiye gönderilerek kusur oranları belirlenir. Ayrıca tazminatın miktarı tespit edilir. Bu konuda mahkeme bilirkişiye bağlı olmaksızın tazminata hükmedebilir. Ancak çoğunlukla hakimlerimiz bilirkişi kararı doğrultusunda hüküm vermektedir. Yukarıda anlatılanlar trafik kazaları ve iş kazaları ile ilgili genel bilgilerdir. Trafik kazası ve iş kazası sonrası bedensel bir zarar yahut ölümlü bir sonuç ortaya çıkmışsa mutlak dava yoluna gidilmelidir. Ceza mahkemelerinde dava açılması size bu hakkı doğurmayacağı gibi dava açılmaması da hak kaybınıza neden olmaz. Bu sebeple eğer bir zararınız var ise belirsiz alacak davası yoluyla maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Uğramış olduğunuz kayıplar ispat edebildiğimiz ölçüde alınmış olur. Söz konusu tazminat durumlarında büromuzca tüm yenilikler ve kanunlarda yapılan değişikler takip edilerek profesyonel bir hizmet sunulmaktadır.